zondag 9 januari 2011

10. Leerplanonderwerp

Ik heb voor het leerplanonderwerp "Geboorte en groei" gekozen. Omdat de geboorte een geschenk van God is en ik mijn zoontje het leven heb mogen schenken.

Componenten:

*Vertrouwen versus wantrouwen: Kinderen leren vele aspecten van het leven kennen en deze kunnen zowel positief als negatief ervaren worden. Maar ze moeten steeds op zichzelf kunnen vertrouwen.

*In verbondenheid met zichzelf en met anderen: Als kinderen voldoende warmte en geborgenheid ontvangen, kunnen ze ook leren warmte en geborgenheid geven.

*Openkomen voor symboliek: geloofstaal, rituelen, vieringen
Kinderen ontdekken dat leven een opdracht inhoudt. Ze kijken hierbij naar voorbeelden van mensen in hun omgeving en van Jezus.

Krachtlijnen:

Het is een levenscirkel waar je zelf aan moet werken. Kinderen leren zelf hun leven ontdekken zowel met vreugde als met pijn. Ze moeten bewust worden van hun groeikansen. Ze moeten in dankbaarheid groeien voor hun leven. Ze krijgen kansen om heel wat te ontdekken in de wereld maar moeten leren hun leven zinvol uit te bouwen.




9. Thomas

Ik heb het onderdeel "Eet aan mijn tafel" gekozen om te lezen. In dit stuk gaat het over het leven en het eten. Er zijn mensen die helemaal niets hebben om te eten en mensen die eten in overvloed hebben. Maar ook de manier van eten komt hier aan bod. Hoe Jezus met zijn apostelen aan tafel zat en hoe andere culturen met eten omgaan. Eén onderwerp wordt heel ruim beschreven. Je kan er zelfs recepten vinden, en leren hoe brood wordt gemaakt.
Het is een leuke site met heel veel informatie maar je moet je er echt in gaan verdiepen want het is een beetje een chaotische site. Het duurt even vooraleer je vindt wat je zoekt.

8. Het land onder de regenboog

Ik heb het lezen van dit boek altijd uitgesteld totdat het tijd werd om eraan te beginnen. Ik had nooit gedacht dat ik het boek zo snel uitgelezen zou hebben. Het boek wordt verteld door oom Ben. Hij moet samen met alle mensen uit Jeruzalem in ballingschap. Op weg naar en in Babylonië zelf vertelt hij Judith en Tobias heel wat verhaaltjes over vroeger.
Je merkt tijdens het lezen dat Judith en Tobias heel aandachtig luisteren naar oom Ben en zo aandachtig en geboeid las ik het boek omdat het werkelijk mooie verhalen zijn. Heel veel verhalen kende ik niet en waren totaal nieuw voor mij. Ik ben blij dat ik het boek heb gelezen want nu heb ik een andere kijk op de lessen godsdienst. Nu weet ik tenminste wat de moraal van godsdienst is.

Wat mij vooral is bijgebleven toen ik het boek uit had is dat het hele boek met normen en waarden te maken heeft. Deze normen worden nog steeds, maar in veel mindere mate, door de mensen nageleefd. Mijn grootmoeder zegt steeds: "Je moet nooit iemand kwaad willen, want anders komt het kwaad naar jou toe", en inderdaad, hetzelfde kon ik terugvinden in de kinderbijbel. Zij mocht niet voor haar zus trouwen omdat ze kleiner was, zo is Jakob met Lea getrouwd omdat ze ouder dan Rachel was. Als ik haar verhalen van vroeger vergelijk met die van de bijbel kunnen we bijna één lijn trekken. Maar tegenwoordig geloven de mensen niet meer zoals vroeger en hechten er ook geen waarde meer aan. Vroeger hadden ze een heel andere levensstijl dan nu, nu gaat alles spijtig genoeg om het materialistische!

Ik zal dit boek op een leuke en creatieve manier gebruiken voor mijn godsdienstlesjes, want het zijn korte leuke verhaaltjes waar kinderen door geboeid kunnen raken.

donderdag 6 januari 2011

7. Adventtijd

Hoe heb jij ervoor gezorgd dat water, wijn kon worden?
Ik probeer water in wijn te veranderen door iedereen die hulp nodig heeft zoveel mogelijk te helpen. Iedereen is altijd en op elk moment welkom bij ons thuis. Ik sta altijd voor iedereen klaar. Zowel in goede als in slechte momenten. Mijn gezin goed verzorgen en zorgen dat wij gelukkig zijn is voor mij water in wijn veranderen.

Als God naar jou komt, wat gebeurt er dan met jou, wat zou dat met jou doen? Is dit een wijnmoment voor jou?

Als God naar mij toekomt is het inderdaad een wijnmoment voor mij. Mijn grootste wijnmoment tot nu toe was de geboorte van mijn zoontje. Ik ben er zeker van dat God toen aanwezig was omdat Alex met een spoedkeizersnede is geboren en dankzij God mankeerde hem niets door de snelle reacties van de dokters.



Aan wie wens jij het toe dat God naar hem/haar zou toekomen? Waarom? Aan wie wens jij wijnmomenten toe? Waarom?

Ik wens alle mensen wijnmomenten toe, vooral aan zieke en eenzame mensen want zij hebben het harder nodig. Op dit moment zou ik speciaal aan mijn oom een wijnmoment toewensen omdat hij longkanker heeft en ze hem niet meer met medicatie kunnen helpen. Het enige dat hem op dit moment rechtstaande houdt zijn de zware pijnstillers. Ik wens hem een wijnmoment zonder pijn toe!

6. Herinneren - Erkennen - Herkennen


Als ik terugblik op de dag van gisteren kan ik alleen maar zeggen dat ik heel verdrietig en ongelukkig was omdat ik al een week lang met een oorontsteking zit. Ik hoor bijna niets en verlies heel snel mijn evenwicht als ik rechtop sta. De medicatie die ik inneem helpen niet zo goed. Alleen maar pech denk ik dan!


Wat mij tijdens deze dagen opvrolijkt en sterker maakt is de liefde die ik van mijn gezin en familie krijg. Ze proberen mij het zo knus mogelijk te maken en verzorgen mij heel goed.


Ik denk dat het met God te maken heeft omdat ook Hij heel goed voor zijn mensen zorgde. We moeten elkaar liefhebben in goede en slechte dagen. In deze voor mij slechte dagen krijg ik zelfs meer liefde van mijn gezin wat ik zeer belangrijk vind.

5. Godsdienstles observeren

Ik heb spijtig genoeg geen godsdienstlesje meer kunnen observeren!

4. Simon


Ik heb het tijdschrifje Simon gelezen. Het gaat in dit nummer over de herdenking van doden. Hoe wij christenen ermee omgaan, hoe Jezus ermee omging (bijbelverhaal) en hoe de mensen in Madagascar ermee omgaan. In de verhalen merk je dat iedereen anders met de dood omgaat. Ze vergelijken ons dagelijks levens met dat van in Bijbelverhalen. Zodat kinderen toch nog op een leuke manier kennis maken met de Bijbel.

Ik vind het belangrijk dat ze kinderen leren omgaan met verdriet want iedereen zal er in zijn leven mee geconfronteerd worden. Vaak weet je niet hoe je kinderen moet vertellen dat er iemand is gestorven, maar er bestaan heel wat boekjes (o.a.Nijntje: Lieve Oma Pluis) die kinderen het verlies van een dierbare leren verwerken.

Er zijn ook hedendaagse verhaaltjes uit andere landen over de hele wereld, het tijdschriftje wordt geïllustreerd met heel wat foto's en tekeningen. Dit is een belangrijk punt want kinderen kunnen zich inleven en zich het verhaal verbeelden a.d.h.v. de illustraties.

Er is ook een handleiding voor leerkrachten met de onderwerpen die aan bod komen en de doelen die bereikt moeten worden. Het tijdschriftje kan best voor godsdienstlesjes gebruikt worden.